COVID-19 Prevenció

Koronavírus

A vírus, miután bejut a szervezetbe, az első 4-5 napon a szájüregben és a torokban tartózkodik. Annak érdekében, hogy ne jusson be szervezetbe, illetve tovább a tüdőbe, érdemes követni a fenti utasításokat

A vírus nem egy elő szervezet, hanem egy fehérje molekula, amit egy védő lipidréteg borít kívülről. Amint a szem-, orr- vagy száj váladékai felszívják, megváltozik a genetikai kódja (mutálódik), átváltozik agresszor és sokszorosodó sejtté. Mivel a vírus nem egy élő szervezet, hanem egy fehérje molekula, nem megölhető, viszont magától szétesik. A szétesésnek az ideje függ a tartózkodási hely hőmérsékletétől, nedvességtartalmától és anyagától.

Szerencsére a vírus nagyon érzékeny, az egyedüli dolog ami védi, az egy vékony külső zsírréteg. Ezért van az, hogy bármilyen szappan vagy mosószer hatékony ellenszere, mert a habja feloldja ezt a zsírréteget (ezért fontos, hogy 20 másodpercig vagy tovább jó habosra dörzsöljük a kezünket). Amint feloldottuk a zsírréteget, a fehérje molekula magától feloldódik és eltűnik.

Semmilyen baktériumölő (baktericid) nem használ! A vírus nem egy élő szervezet, mint a baktérium. Nem lehet megölni antibiotikummal azt, ami nem élő, hanem gyorsan feloldani a struktúráját a fent említett módszerekkel.

A meleg feloldja a zsírt, ezért kell 25 Celsius foknál magasabb hőmérsékleten kezet, ruhát és minden mást mosni. A meleg víztől több habja lesz a szappannak, molekulái könnyebben eljutnak mindenhova.

A 65%-osnál magasabb alkoholtartalmú készítmények is feloldanak bármilyen zsírt, különösen a vírus külső lipidrétegét. Semmilyen szeszes ital, így a vodka sem hatásos. A legerősebb vodka 40%-os, de 65%-ra van szükség.

Bármilyen 1:5 arányú klór-víz keverék feloldja egyenesen a fehérjét (ez belülről oldja fel).

SOHA ne rázzunk ki vírusnak kitett használt vagy használatlan ruhát, ágyneműt vagy bármilyen anyagot. Amíg porózus, lyukacsos felületen van a vírus
közömbös és 3 óra alatt esik szét (anyagon és porózus felületen). Ha viszont megrázzuk vagy tollseprűt használunk, akkor a vírusok a levegőben szállva még
3 órán át aktívak és az orrüregben megtelepedhetnek. 4 óra az időtartam réz felületeken, mert ez természeténél fogva fertőtlenítő hatású, illetve fán, mert ez utóbbi kiszívja belőle az összes nedvességtartalmat (nem hagyja, hogy leváljon és szétesik magától).
24 óra kartonon,
42 óra fémen és
72 óra műanyagon.

A vírus molekulái nagyon jól konzerválódnak kinti hidegben vagy mesterséges hidegben, mint ami a lakások és kocsik légkondijától lesz. Szükségük van még nedvességre, de főként sötétségre, hogy stabilak maradjanak. Pont ezért, a párátlanított, száraz, langyos és nagyon világos környezetben gyorsabban bomlik le. A napfény kimondottan vírusölő hatású (Hő+ UV sugárzás).

Az ultraibolya fény (UV lámpa) szétbontja a vírus fehérjéjét. Például tökéletes arcmaszk fertőtlenítésére és újrahasznosítására. Óvatosan kell használni, mert a bőrben lévő kollagént (ami fehérje) is szétbontja, így a bőrben hosszú ráncokat és rákot okoz.

A vírus NEM jut át egészséges bőrön.

Az ecet NEM hatásos, mert nem oldja fel a vírus zsíros védőrétegét.

A Listerine hatásos! Ha 65%-os alkoholtartalmú.

Minél zártabb a tér, annál nagyobb koncentrációban fordulhat elő a vírus. Minél nyitottabb és természetesebb szellőztetésű a tér, annál kisebb a koncentráció.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, de mindig meg kell mosni a kezeket a testnedvek, ételek, zárak, kapcsolók, távirányítók, mobiltelefonok, órák, vezetékes telefonok, komputerek, íróasztalok, TV-k, stb. érintése ELŐTT ÉS UTÁN. És persze a mosdó használatakor.

Meg kell nedvesíteni a sok mosástól kiszáradt kezeket (kézkrémmel), mert a molekulák meg tudnak húzódni a mikrorepedésekben. Minél sűrűbb a nedvesítő, annál jobb. A körmöket is rövidre kell vágni, hogy a vírus nehogy alatta meg tudjon húzódni.

Fontos a meleg folyadék fogyasztása, legalább 20 percenként. A szájüreg és légutak nedvességét így kell biztosítani, ez jelentősen megnehezíti a vírus dolgát.

Szintén a szájüreg és torok fertőtlenítése céljából naponta egyszer sós melegvízzel gargalizálás. Nem hosszú folyamat, de hatékonyan támadja a fent
említett lipid réteget.

Fürdés, miután az ember hazatér ügyintézésből. Ruhák a szennyesbe, fent részletezett okokból.

Otthoni fémes felületeket rendszeresen fertőtleníteni kell, külső fémes felületekkel való érintkezést pedig kerülni.

koronavírus tudnivalók