Berda Hírek 2022. 4. szám

A szelektív hulladékgyűjtésről

Tisztelt Tulajdonos!

 

Sokan bosszankodnak és panaszkodnak amiatt, hogy nem tudják elhelyezni a lakásukban szelektíven összegyűjtött papír és műanyaghulladékot a kijelölt kukákba.

Ennek oka, hogy nem tépik össze a papírdobozokat, nem préselik össze a műanyag palackokat, illetve nem megfelelő anyagot helyeznek el a gyűjtőedényekben vagy keverik a hulladékot. Kommunális szemetet (pl. az un. hungarocellt is a műanyagok közé helyeznek.

Január 1-jétől változás állt be az FKF szelektív hulladékgyűjtési rendszerében. Az italos kartondobozokat, mint az egyes tejtermékek, gyümölcslevek a Tetra Pak dobozok, összelapítva a sárga fedelű tartályokban a műanyagpalackok mellé kell dobni.

A kék fedelű tartályokban csak és kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető.

Ha otthon műanyag zacskóban gyűjtöttük a papírhulladékot, akkor a kidobásnál a műanyag zacskót a sárga fedelű gyűjtőben kell kihelyezni.

Január 1-jétől a kék fedelű tartályokba kizárólag tiszta papírhulladékot, például újságot, hullámpapírt, csomagolópapírt vagy összelapított kartondobozt helyezzenek.

A sárga fedelű tartályokba pedig kevert csomagolási hulladékot, például műanyag és fém csomagolási hulladékot, összelapított italos kartondobozt, PET-palackot és fém italosdobozt vagy műanyagzacskót helyezzenek.

Ha nem így történik, akkor hiába kérjük az FKF-et, hogy cserélje nagyobb tartályokra a kis 240 literes gyűjtőket, nem cseréli, mert azt mondja, hogy nem akar levetőt szállítani.

 

Budapest, 2022. március 22.

 

Czakó Péter

elnök