Berda Hírek 2020. 3. szám

Megint csalók

Tisztelt Tulajdonosok!

Csalók igyekeznek hasznot húzni a járványból.

Egyesek magukat hatósági személynek kiadva arra hivatkoznak, hogy ingatlanfertőtlenítést hajtanak végre, a koronavírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek vagy idősek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel.

Az ORFK is kiemeli, hogy a fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt Magyarországon egyelőre nem létezik, így azt sem megrendelni, sem megvásárolni nem lehet.

Arra is figyelmeztet az ORFK, hogy fogjanak gyanút az emberek, ha orvosi felszereléseket kínálnak nekik, vagy a járványhelyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel számukra, esetleg erre hivatkozva személyes adataikat kérik a hivatalos szervek - például az önkormányzatok vagy a háziorvos - nevében. A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel.

Kérjük kísérjék fokozott figyelemmel idős hozzátartozóik, szomszédaik mindennapjait és folyamatos (személyes kontaktust mellőző) kapcsolattartás során tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről. Kérjük, hogy idegent ne engedjenek be a lakásba, a házba. Ez nemcsak a csalók elkerülése, hanem a betegség terjedésének megelőzése érdekében is fontos.

Ha valaki úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon.

Budapest, 2020. március 24.

Czakó Péter
elnök